Veškerá světová káva se zpracovává dvěma způsoby. Kvalitní producenti a výrobci používají tzv. Metodu mokrou, která rozšiřuje aromatické chutě kávy a snižuje její hořkost. Touto metodou lze zpracovávat pouze kávu sesbíranou ručně. Tyto zrna, která již byly zbaveny slupky, jsou naloženy do vodní lázně na cca 3 dny, aby změkla a byla zbavena veškeré přebytečné dužiny. Po lázni jsou zrna rozprostřena na drátěné stoly, po uschnutí jsou napytlována a mohou být směle distribuována k prodejci s kávou.
Suchá metoda se využívá u kávových zrn nižší kvality. Tyto zrna jsou rozprostřena volně na vzduchu a vysychají cca 1 měsíc, kdy jsou pravidelně obraceny hráběmi, aby nedošlo k jejich fermentaci. Velmi důležitým aspektem je i správná přeprava zelených kávových zrn v 60 kilových pytlích k výrobcům kávy.
Rozhled.cz |
Vše o kávě |
Bydžovská |
Krion Stone
© 2012-3 BaBy